ميزان تعهد بيمهگر در صورت وقوع حادثه
ميزان تعهد بيمهگر در صورت وقوع حادثه / Sum insured
موضوع ميزان تعهد بيمهگر يكی از تنگناهای بسيار با اهميت و حساس در روابط بيمهگر و بيمهگذار می باشد كه ضرورت دارد تا در مورد آن بحث بيشتری صورت گيرد. از اين بحث در ادبيات بيمهگری با عنوانهای مبلغ بيمه شده يا ارزش مورد بيمه و يا سرمايه بيمه ياد میشود. ميزان تعهد بيمهگر در بيمههای اشخاص مبلغی است كه بيمهگر تعهد نموده و در صورت وقوع حادثه به بيمهگذار يا ذينفغ بپردازد. در بيمههای اموال عبارت از ارزش شیء بيمه شده كه بايد بيمهگذار را راهنمايی نمود تا معادل ارزش واقعی مال را تحت پوشش بيمه قرار دهد. در غير اين صورت با توجه به ماده 10 قانون بيمه ، ميزان خسارت پرداختی به بيمهگذار كاهش می يابد.
اين ماده اساس قاعده نسبی سرمايه (Condition of Average) می باشد و به موجب آن بيمهگذار ملزم است كه مال خود را به قيمت واقعی بيمه كند. چنانچه مال خود را به ارزش واقعی بيمه نكند اين فرض پيش ميآيد كه بيمهگذار تمايل داشته كه خود، بيمهگر آن بخشی از سرمايهاش باشد كه بيمه نكرده است. بنابراين بيمهگر خسارت را به نسبت سهمی كه خود بيمه كرده پرداخت نمايد و آن مبلغی كه از خسارت كسر می گردد در حقيقت سهم بيمهگذار می باشد كه در نگهداری ريسك شركت نموده است. اين قاعده اقدامی كاملاً عادلانه و منطبق با انصاف و منطق می باشد زيرا بيمهگذار را آگاه می نمايد كه چنانچه انتظار دريافت خسارت عادلانه را دارد بايستی قيمت واقعی مال را برای بيمه كردن اعلام نمايد.
ماده 10 قانون بيمه : «در صورتي كه مالی به كمتر از قميت واقعی بيمه شده باشد بيمهگر به تناسب مبلغي كه بيمه كرده است با قيمت واقعی مال، مسئول جبران خسارت خواهد بود».
این مطلب رو هم از دست ندید:فرهنگ نامه اصطلاحات بیمه-بخش شانزدهم(فارسی) |
پایگاه جامع اطلاعات بیمه (اینشورنس اینفو)
دیدگاه خود را ثبت کنید
میخواهید به بحث بپیوندید?احساس رایگان برای کمک!