برای درخواست مستمری بازنشستگی، چه شرایطی لازم است؟
– تبصره ۴ ماده ۷۶ قانون: دارا بودن ۴۲ سال سن و ۲۰ سال سابقه اشتغال و پرداخت حق بیمه برای زنان کارگر مشمول قانون کار.
– تبصره ۳: داشتن ۳۵ سال سابقه مفید بدون شرط سنی برای مردان و زنان
– تبصره ۲ ماده ۷۶ قانون: داشتن ۲۰ سال سابقه متوالی یا ۲۵ سال سابقه متناوب در کارهای سخت و زیان-آور بدون شرط سنی
– داشتن شرایط مقرر در ماده ۷۶ قانون و تبصرههای آن
– ماده ۷۶: داشتن ۲۰ سال سابقه تمام برای مردان و زنان به ترتیب ۶۰ سال و ۵۵ سال.
– تبصره ۱ ماده ۷۶: داشتن ۵۰ سال سن و ۳۰ سال سابقه برای مردان و زنان ۳۰ سال سابقه و ۴۵ سال سن.
آیا کارفرما میتواند برای کارکنان خود درخواست بازنشستگی کند؟
طبق ماده ۷۸ قانون که بیان میدارد: کارفرما میتواند بازنشستگی بیمهشدگانی را حداقل ۵ سال پس از رسیدن به سن بازنشستگی مقرر در این قانون به کار خود ادامه دادهاند از سازمان تقاضا نمایند.
میزان مستمری بازنشستگی چگونه محاسبه میشود؟
(ماده ۷۷ قانون) عبارت است از یک سیام متوسط مزد یا حقوق بیمهشده ضربدر سنوات پرداخت حق بیمه، مشروط به آنکه از سیوپنج سیام متوسط مزد یا حقوق تجاوز ننماید.
تبصره: متوسط مزد یا حقوق برای محاسبه مستمری بازنشستگی عبارت است از مجموع مزد یا حقوق بیمه-شده که براساس آن حق بیمه پرداخت گردیده ظرف آخرین دو سال پرداخت حق بیمه تقسیمبر بیستوچهار.
چه مدارکی برای ارائه درخواست بازنشستگی لازم است؟
مشخصات هویتی ازجمله اصل شناسنامه و کارت ملی به همراه تصاویر مربوطه و اصل دفترچه بیمه.
شرایط برخورداری از مستمری با حداقل ۱۰ سال سابقه شامل چه مواردی است؟
الف) آن دسته از بیمهشدگانی متقاضی که دارای حداقل ۶۰ سال تمام سن برای مردان و ۵۵ سال تمام سن برای زنان بوده و دارای ۱۰ سال تمام سابقه پرداخت حق بیمه باشند.
ب) بیمهشدگانی که دارای حداقل ۶۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه بوده و در اجرای مقررات جاری، طبق آراء کمیسیونهای پزشکی موضوع ماده ۹۱ قانون تأمین اجتماعی ازکارافتاده کلی شناختهشده، لیکن حائز شرایط دریافت مستمری نگردیده و سن متقاضیان مرد کمتر از ۶۰ سال و زن کمتر از ۵۵ سال باشد.
میزان مستمری بازنشستگی با شرایط حداقل ۱۰ سال سابقه چگونه محاسبه میشود؟
30 / (حداقل دستمزد سال تقاضا × سنوات پرداخت حقبیمه) = حداقل مستمری قابل پرداخت
شرایط برخورداری از مزایای بازنشستگی جانبازان و آزادگان شامل چه مواردی است؟
شرایط عمومی بازنشستگی قانون جانبازان و آزادگان
۱- دارا بودن حداقل ۲۰ سال سابقه خدمت قابلقبول ازلحاظ بازنشستگی یا بیمهپردازی
۲- دارای بودن حداقل شرط سنی (مردان حداقل ۵۰ سال و زنان حداقل ۴۵ سال سن)
۳- ارائه درخواست کتبی متقاضی جهت بهرهمندی از مزایای بازنشستگی
۱-۳- ارائه درخواست کتبی توسط شخص جانباز یا آزاده شاغل در کارگاههای غیردولتی و مشمولین قانون فهرست نهادها و مؤسسات عمومی غیردولتی مصوب ۱۳۷۳ و اصلاحات بعدی آن به شعب سازمان
۲-۳- اعلام درخواست بازنشستگی جانبازان یا آزادگان متقاضی شاغل در دستگاههای دولتی و یا وابسته به دولت به شعب سازمان
۴- ارائه مدارک موردنیاز به سازمان تأمیناجتماعی ازجمله:
۱-۴- کارت و با تأیید درصد جانبازی و یا آزادگی افراد شاغل در کارگاههای فوق در بند (۱-۳)
۲-۴- موافقتنامه شورای امور اداری استخدامی کشور با بازنشستگی متقاضیان شاغل در دستگاه-های دولتی و یا وابسته به دولت و نیز همچنین سنوات ارفاقی آنان.
ملاک محاسبه مستمری بازنشستگی جانبازان و آزادگان شاغل در دستگاههای دولتی که بهعنوان کارمند رسمی دولت میباشند به چه نحوه میباشد؟
برخورداری از مزایای بازنشستگی جانبازان و آزادگان شامل چه مواردی است؟
پاسخ : طبق ماده ۲ آییننامه اجرایی قانون جانبازان مصوبه ۱۰/۲/۱۳۸۵ مبلغ مندرج در آخرین حکم استخدامی که بر اساس ضوابط و مقررات استخدامی حاکم بر دستگاه مربوطه میباشد.
نحوه محاسبه مستمری بیمهشدگانی که در دو یا چند کارگاه کار میکنند چگونه محاسبه میشود ؟
پاسخ : در صورت تقاضای بازنشستگی چنانچه در دو سال پایانی بیمه پردازی در دو یا چند کارگاه اشتغال بکارداشته و حق بیمه پرداخت کرده باشند، دستمزد کارگاهها هرکدام بهصورت جداگانه موردمحاسبه قرارگرفته و نهایتاً مجموع مبالغ محاسبهشده بابت هر کارگاه بهعنوان مستمری استحقاقی بازنشستگی پرداخت خواهد شد.
افرادی که ۶۰ سال سن دارند ولی ۲۰ سال سابقه نداشته باشند میتوانند از مزایای بازنشستگی بهرهمند گردد؟میتوان از ماده ۱۰ قانون نوسازی صنایع بهرهمند شد ؟
پاسخ : چنانچه سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشند و کمتر از ۱۰ سال باشد میتوانند کسری آن را پرداخت کرده و به نسبت ۱۰ روز از مستمری برخوردار شوند ، چنانچه سابقه آنان بین ۱۰ تا ۲۰ سال به نسبت همان سابقه مستمری بازنشستگی دریافت خواهند کرد .
بیمهشدگانی که ماهیت شغل آنان کار با اشعه و پرتو است ، آیا در زمان بازنشستگی از سابقه ارفاقی هم بهرهمند میشوند؟
پاسخ : افرادی همچون رادیولوژیستها که تحت نظارت سازمان انرژی اتمی باشند از سنوات ارفاقی سازمان مذکور برخوردار بوده و چنانچه سابقه پرداخت حق بیمه و سابقه ارفاقی آنان به ۳۰ سال تمام برسد میتوانند بازنشسته شوند.
آیا اتباع خارجی ( غیر ایرانی ) میتوانند از مزایای قانون تأمین اجتماعی برخوردار شوند ؟
پاسخ : حسب ماده ۱۲۰ قانون کار اتباع خارجی در صورت داشتن روادید ورود (ویزا) با حق کار میتوانند مطابق قوانین و آئیننامههای مربوطه ، پروانه کار دریافت دارند . بدیهی است این قبیل افراد در صورت اشتغال بکار مشمول قانون تأمین اجتماعی خواهند بود .
آیا زنان بازنشسته هم کمکهزینه عائلهمندی دریافت میکنند ؟
پاسخ : بله ، به یکی از دو صورت زیر کمکهزینه عائلهمندی دریافت خواهند کرد :
الف – شوهر نداشته باشد لیکن فرزند داشته باشد.
ب – شوهر ازکارافتاده کلی داشته باشد.
اینجانب دارای ۱۹سال سابقه کار متوالی در مشاغل سخت و زیانآور و دو سال سابقه کار عادی (جمعاً ۲۱ سال سابقه کار ) میباشم آیا میتوانم تقاضای بازنشستگی نمایم ؟
پاسخ : درصورتیکه حائز شرایط سنی مقرر در ماده ۷۶ قانون و تبصرههای ذیل آن باشید میتوانید با مراجعه به شعبه مربوطه نسبت به ارائه درخواست بازنشستگی اقدام نمایید.
من حقوق خود را از بانک تجارت میگیرم و اصلاً خودم در انتخاب بانک دخالتی نداشتهام . سوالم این است چرا من که از این بانک حقوق دارم کارا کارت به من تعلق نمیگیرد . مگر من بازنشسته و امثال من ، مستمریبگیر نیستیم . در ضمن آیا میشود بانکم را عوض کنم تا اینگونه مزایا را داشته باشم ؟
پاسخ :
۱- امکان تغییر بانک عامل پرداخت برای تمامی مستمریبگیران وجود دارد و بایستی جهت این امر به شعبه تأمین اجتماعی مربوطه مراجعه گردد.
۲- موضوعات مربوط به کارا کارت، منجمله ارائه کاراکارت به مستمریبگیران سایر بانکها از طریق حوزه معاونت محترم اداری مالی و با هماهنگی وزارتخانه متبوع پیگیری میگردد و بنا به اطلاعات واصله ارائه کاراکارت به مستمریبگیران سایر بانکها نیز در دست بررسی میباشد.
اینجانب با داشتن ۱۷ سال سابقه پرداخت بیمه در صورت بازنشستگی به چه میزان مستمری خواهم داشت؟
پاسخ : بیمهشدگانی که براساس قانون تعیین تکلیف (داشتن ۶۰ سال سن برای مردان و ۵۵ سال برای زنان و حداقل ۱۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه) بازنشسته میگردند، برقراری مستمری بازنشستگی به نسبت سابقه پرداخت حق بیمه خواهد بود.
اینجانب با ۱۳سال سابقه کاری و داشتن ۶۱ سال سن بازنشسته شدهام ولی میزان حقوق من ۳۵۰۰۰۰تومان است درصورتیکه اعلام شده حقوق دریافتی زیر ۷۰۰۰۰۰ تومان نداریم خواهشمند است رسیدگی نمایید.
پاسخ : با توجه به اینکه بازنشستگی بر اساس قانون تعیین تکلیف انجام پذیرفته لذا پرداخت مستمری و مزایای جانبی به نسبت سابقه پرداخت حق بیمه صورت پذیرفته است .
اینجانب دارای ۱۹ سال سابقه کار در مشاغل سخت و زیانآور میباشم .
آیا بموجب ابلاغ آییننامه توسط وزیر محترم کار اینجانب با داشتن ۱۹سال سابقه کار در مشاغل سخت وزیانآور و دو سال سابقه خدمت سربازی که بحق بیمه آن را پرداخت نمودهام میتوانم از این قانون برای بازنشستگی استفاده نمایم .
پاسخ : درصورتیکه فاقد حداقل ۲۰ سال متوای سابقه پرداخت حق بیمه در مشاغل سخت و زیانآور باشید ولی سایر شرایط احراز بازنشستگی عادی در قانون تأمین اجتماعی را داشته باشید میتوانید با مراجعه به شعبه مربوطه و اخذ راهنماییهای لازم نسبت به ارائه درخواست بازنشستگی اقدام نمایید.
اینجانب لیسانس مهندسی برق درسال۹۱با ۳۰سال پرداخت بیمه و با میانگین حقوق ۵سال آخر خدمتم مستمریبگیرشده ام حق بیمه پرداختی برای۲۷سال چندبرابرحداقل دستمزد آن سالهابوده (عمداً درشرکتهای تحت پوشش دولتی کارکردهام و حق بیمه طبق دستمزددریافتی پرداخت شده است)متاسفانه حق بیمه۳سال از ۵سال آخرخدمتم را کارفرمای بخش خصوصی حداقل پرداخت نموده و حق مراتضییع نموده است لطفاً مرا در استیفای حقم راهنمایی نمایید.
پاسخ : مدارک و مستندات دریافت حقوق و مزد ، فیشهای دریافتی،احکام صادره و هرگونه مدارکی که دال بر دریافت حق و مزد بالاتراز حداقل دستمزد میباشد جهت بررسی به شعبه مربوطه ارائه تا بررسی و در صورت احراز موضوع برابر مقررات جاری اقدام لازم بعمل آید
حدود هفت سال در مشاغل سخت یک شرکت (کار با اشعه) مشغول بودهام و اکنون رابطه کاری قطع شده و متوجه شدهام که در لیست بیمه اشتغال به مشاغل سخت عنوان نشده و ضمناً مبلغ مندرج در لیست بیمه کمتر از یک دوم دریافتی میباشد.جهت احراز حقوق ماهیانه و مزایای مربوطه به چه طریق اقدام و به کدام واحد مراجعه کنم.
پاسخ : مدارک و مستندات دریافت حقوق ، مزد و مزایا ( احکام کارگزینی، فیش دریافتی و…) خود را به شعبه مربوطه ارائه تا در چارچوب مقررات جاری موضوع بررسی گردد.
آیا خمیر گیر و نان گیر شغل سخت و زیانآور حساب میشود ؟
پاسخ : تشخیص و تعیین مشاغل سخت و زیانآور و نحوه تشخیص فرسایش جسمی و روحی بیمهشده پس از بررسی سوابق ، انجام بازدید، و بررسی شرایط و محیط کار توسط کارشناسان بهداشت حرفهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و بازرسان کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و با تأیید توسط کمیتههای استانی مشاغل سخت و زیانآور میباشد .
آیا رانندگان سنگین برون شهری جزو مشاغل سخت هستند؟
بنده با ۲۰ سال سابقه بیمه رانندگان و ۵۹ سال سن میتوانم بازنشسته شوم؟
پاسخ : کلیه رانندگان حمل و نقل بار و مسافر درون و برون شهری از قانون بیمههای اجتماعی رانندگان مصوب سال ۷۹ و اصلاحات بعدی آن مصوب سال ۸۸ تبعیت نموده و از شمول قانون کار خارج میباشند. لذا با توجه به اینکه این افراد راساً بیمه پرداز میباشند،در صورت داشتن سابقه پرداخت حق بیمه و احراز شرایط سن میتوانند در چارچوب مقررات عادی بازنشستگی درخواست بازنشستگی نمایند.
آیا فردی که جانباز زیر ۲۵% باشد و دارای سابقه پرداخت بیمه بالای بیست سال باشد و مقداری از سابقه کاری وی در مشاغل سخت بوده باشد بصورتی که جمع سنوات آن بالای ۳۰ سال گردد، آیا مشمول رسیدن به سن ۵۰ سالگی برای برقراری بازنشستگی هست یا قبل از ۵۰ سالگی میتواند درخواست بازنشستگی نماید؟ و جانباز بودن وی چه امتیازی برای وی خواهد داشت؟
پاسخ : هر بیمهشده فقط میتواند یکی از انواع بازنشستگی را انتخاب نموده و از سنوات ارفاقی یکی از آنها استفاده نماید. به همین دلیل اگر سن جانباز کمتر از ۵۰ سال بوده و درصد جانبازی نیز کمتر از ۲۰ درصد باشد ، بهرهمندی از قانون بازنشستگی جانبازان امکان پذیر نخواهد بود. ضمناً با توجه به این که سن شما به ۵۰ سال نرسیده ، برای استفاده از قانون سخت و زیانآور میبایست مجموع سوابق اصلی و ارفاقی (ناشی از مشاغل سخت و زیانآور) به ۳۵ سال برسد.
با توجه به تصویب قانون منع به کار گیری بازنشستهها و استثناء بودن ایثارگران از این قانون ایا ابثارگر باز نشسته تأمین اجتماعی میتواند پس از بازنشستگی بدون منع قانونی مجدد به کار گرفته شود؟
پاسخ : طبق بند ک ماده ۴۴ قانون برنامه پنجم ، فقط آزادگان معزز میتوانند برای یک بار بعد از بازنشستگی متقاضی برگشت به کار گردند.
آیا خانمی که ۲۳ سال سابقه پرداخت بیمه و ۴۵ سال سن داشته باشد ، با ۲۳ روز حقوق بازنشسته میشود ؟
به عبارت دیگر استفاده کنندگان از تبصره ۴ ماده ۷۶ تنها با ۲۰ روز حقوق بازنشسته میشوند یا با افزایش سنوات پرداخت حق بیمه ( مثلاً ۲۵ سال پرداخت با ۲۵ روز حقوق) به تناسب محاسبه روزهای حقوق مستمری نیز تغییر میکند.
پاسخ : استفاده از تبصره ۴ ماده ۷۶ برای زنان کارگر فقط به منظور احراز شرایط ایشان بوده و مشمول سنوات ارفاقی نمیگردد.
در صورتیکه مستخدم رسمی دولت مایل یه استفاده از دوران خدمت سربازی و سابقه جبهه بهعنوان سنوات خدمت برای بازنشستگی نباشد (زیرا نمیتواند مابه التفاوت بپردازد)، آیا وزارتخانه دولتی میتواند مستخدم را با سنوات ۳۵ سال (۳۲سال خدمت دولتی و ۲ سال خدمت سربازی و ا سال سابقه جبهه، تحصیلات کارشناسی ارشد) به عبارتی با ۳۲سال سابقه خدمت قابل قبول در تأمین اجتماعی برای بازنشستگی معرفی نماید؟ اگر مستخدم برای بازنشستگی معرفی شود برخورد تأمین اجتماعی چگونه خواهد بود؟
پاسخ : انجام تعهدات و بازنشستگی بر اساس ماده ۷۶ قانون تأمین اجتماعی بر اساس سابقه پرداخت حق بیمه صورت میگیرد، بنابراین ایامی که حق بیمه آن پرداخت نگردیده باشد بهعنوان سوابق اصلی بیمهشده در نظر گرفته نمیشود .
میزان و مبلغ پرداختی بایت خسارت بیمه عمر به ذینفع چقدر است و ذینع یا ذینفغان چه کسانی هستند؟
پاسخ : چنانچه فرد جزء مستمریبگیران سازمان تأمین اجتماعی باشد، به عهده کانونهای بازنشستگی مربوطه میباشد.
من ۲۲سال و ۱۱ماه سابقه بیمه دارم که ۲۰ ماه و۳ ماهش در نانوایی و ۲۴ ماهش را در خدمت سربازی آن هم در نانوایی کار کردهام و ۸ ماه است که بیمه بیکاری میگیرم میخواستم بدانم با شرایط سابقهام و باتوجه به اینکه دارای ۴۰سال سن هستم میتوانم با ۲۲ روز حقوق و به میزانی که سابقه دارم و به میزان سابقه هم حقوق بگیرم و بازنشستگی زودتر از موعد داشته باشم و اگر میتوانم چگونه باید اقدام کنم ممنون میشوم راهنمایی کنید
پاسخ : طبق مقررات ماده ۷۶ قانون و تبصرههای ذیل آن بیمه شدگان مرد با دارابودن شرایط زیر میتوانند درخواست بازنشستگی نمایند:
-دارابودن ۶۰ سال سن و ۲۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه.
-دارابودن ۵۰ سال سن و ۳۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه.
-دارابودن ۳۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی.
همچنین بازنشستگی در مشاغل سخت و زیانآور نیز چنانچه سن بیمهشده زیر ۵۰ سال باشد، درصورتی که دارای ۲۰ سال اشتغال در کارهای سخت و زیانآور را داشته و حق بیمه دوره مزبور را پرداخته باشد و یا مجموع سوابق اصلی و ارفاقی (ناشی از اشتغال درمشاغل سخت و زیانآور) به ۳۵ سال برسد حائز شرایط بازنشستگی را خواهد داشت .
آیا سازمان با وجود حکم کارگزینی ارتقا شغل میتواند مبنای محاسبه حقوق مستمریبگیر را با استناد به ماده ۳۱ برنامه پنجم توسعه ۵ سال آخر کارکرد محاسبه نماید.
پاسخ : وفق ماده ۳۱ برنامه برنامه پنجم توسعه تنها استثناء خروج از دستمزد نامتعارف ارتقاء شغلی است واین موضوع با ارائه حکم کارگزینی و سایر مدارک ومستندات مربوطه که در زمان مقرر خود صادر شده باشد قابل بررسی و اثبات میباشد. لازم به ذکر است میزان افزایش و نوسان ایجادشده میبایست متناسب با ارتقاء پیش گفت و مستندات طرح طبقه بندی مشاغل که مورد تأیید مراجع مربوطه و ذیصلاح باشد صورت گرفته باشد.
مادر بنده ۶۰ سال سن و ۱۱ سال سابقه بیمه دارند و سرپرست خانواده هستند (با ۴ فرزند) بدلیل ساییدگی و آرتروز شدید زانوهایشان توانایی کار کردن ندارند. آیا تبصرهای یا شرایطی برای ایشان هست که باسابقه کامل (۳۰ سال) و یا حداقل با ۲۰ سال سابقه بازنشسته شوند؟
پاسخ : بر اساس قانون تعیین تکلیف ، تمامی بیمه شدگان سالمند که سابقه پرداخت حق بیمه آنان بین ۱۰ تا ۲۰ سال و سن آنان ۶۰ سال تمام ( زنان ۵۵ سال تمام) میباشد با درخواست بازنشستگی میتوانند به نسبت سنوات بیمه پردازی از مستمری بهرهمند گردند.
شخصی که با ماده ۱۰ طرح ۲۵ سال بازنشسته شود میزان مستمریاش به چه شکلی محاسبه میشود؟
پاسخ : محاسبه مستمری این گروه از بازنشستگان نیز مانند سایر بازنشستگان بر اساس تبصره ماده ۷۷ قانون و با دریافت کلیه هزینههای مدت ارفاقی از کارفرما انجام و پرداخت میگردد. (مجموع سوابق اصلی و ارفاقی ضربدر متوسط دستمزد دو سال آخر بیمه پردازی تقسیمبر سی)
خانمی با ۴۵ سال و ۲۳ سال سابقه … با ۲۳ روز حقوق بازنشسته میشه یا ۲۰ روز … لطفاً بطور شفاف و در یک کلمه پاسخ بدهید ۲۳ یا ۲۰ روز ؟
پاسخ : چنانچه مشارالیها مشمول قانون کار بوده و سابقه وی ۲۳ سال باشد، طبق تبصره ۴ ماده ۷۶ به همان نسبت سابقه بازنشسته میشود . یعنی مستمری وی معادل بیست و سه سیام متوسط دستمزد دو سال آخر بیمه پردازی وی خواهد بود. لازم بذکر است کلیه سؤالات در چارچوب قانون و مقررات جاری پاسخ داده میشود.
پدر بنده با اتمام ۶۰ سالگی ۱۵ سال تمام بیمه پرداخت مینماید که ابتدا بهصورت اختیاری بوده و چند سالی است که بهصورت کارگری حق بیمه خود را پرداخت مینماید که با توجه به این شرایط بعد از اتمام ۶۰ سالگی ایشان بخواهد دریافتی کاملی داشته باشد به چه صورت است .
پاسخ : براساس مقررات عمومی ماده ۷۶ و اصلاحات بعدی آن حداقل سابقه برای بازنشستگی ۲۰ سال است که در این صورت مستمری شخص مشمول ماده ۱۱۱ قانون و اعمال حداقل مستمری سالیانه خواهد بود. لیکن بر اساس قانون تعیین تکلیف مردان با دارا بودن ۶۰ سال سن و زنان با ۵۵ سال سن در صورت عدم احراز سابقه ذکرشده ( ۲۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه) میتوانند از مستمری به نسبت سنوات پرداخت حق بیمه بهرهمند گردند که در این صورت مشمول ماده۱۱۱ و حداقل مستمری سالیانه نخواهند بود.
آیا کارکنان دولت که بر اساس قانون خدمات کشوری استخدام شدهاند با شرط خدمت ۳۰سال سابقه پرداخت حق بیمه دستگاه میتواند راساً درخواست بازنشستگی آنان را از صندوق تأمین اجتماعی نماید؟
پاسخ : با استناد به ماده ۵۹ برنامه پنجم توسعه، بازنشستگی در دستگاههای اجرائی وفق مقررات ماده ۷۶ قانون و تبصرههای ذیل آن صورت میگیرد.
یعنی ۱- ۵۰ سال سن برای مردان و ۴۵ سال برای زنان با داشتن ۳۰ سال سابقه
۲- ۶۰ سال سن برای مردان و ۵۵ سال سن برای زنان با داشتن ۲۰ سال سابقه ۳- دارا بودن ۳۵ سال سابقه بدون شرط سنی . همچنین طبق ماده ۷۸ قانون تأمین اجتماعی کارفرما میتواند برای بیمهشدگانی که حداقل پنج سال پس از رسیدن به سن بازنشستگی به کار خود ادامه دادهاند ، درخواست بازنشستگی نماید.
در خصوص کارمندان بازنشسته که حقوق بالا دریافت میکنند کانون بازنشستگی وجود ندارد. هر کانونی مراجعه کردم می گویند این کانون کارگری میباشد و هنوز کانون کارمندی تشگیل نشده است. لطفاً رسیدگی نمایید
پاسخ : لطفاً مراتب را جهت بررسی موضوع به کانون عالی کارگران بازنشسته و مستمریبگیر کشور اعلام فرمائید.
در تاریخ ۳۰/۱۰/۱۳۸۶با توجه به داشتن ۱۰سال سابقه بازنشسته شدم اماباتوجه افزایش سابقه به مدت ۴ سال براساس رأی دیوان عدالت اداری و ایجاد سابقه آیا مابه التفاوت حداقل مستمری قابل پرداخت است یاخیر و از چه تاریخی؟
پاسخ : در هر صورت مبلغ مستمری پرداختی متناسب با میزان سابقه پرداخت حق بیمه خواهد بود و در صورتیکه مستمری بیمهشدهای بعلت پذیرش سابقه پس از بازنشستگی افزایش یابد ، مابه التفاوت متعلقه از تاریخ تحقق حق بیمه مربوطه قابل پرداخت خواهد بود.
من یکی از کنتورخوانان اداره آب و فاضلاب هستم این قسمت یه بخش خصوصی واگذار شده و حقوق هر ماه مطابق صورت وضعیتی که تنظیم میشود پرداخت گردیده و بهصورت دانهای یعنی تعداد کنتورهای قرائت شده محاسبه میشود حال با این شرایط آیا سنوات و سختی کار به ما تعلق میگیرد ؟
پاسخ : چنانچه منظورنگارنده مزایای زمان اشتغال باشد ، پرداخت سنوات و فوق العاده سختی کار بر عهده کار فرما بوده و درصورت شمول ، براساس مقررات و ضوابط مندرج درقانون کار پرداخت خواهد شد. میزان سخت و زیانآور بودن مشاغل جهت بازنشستگی نیز توسط کمیتههای استانی بررسی مشاغل سخت وزیانآور که در ادارات کار مستقر هستند ، تعیین میگردد
با داشتن مدرک فوق لیسانس به تازگی بازنشسته شدهام.آیا میتوانم بهعنوان مشاور ساعتی و دریافت حق الزحمه مشاوره در ازای ۱۶ ساعت در ماه قرارداد ببندم و اشتغال به کار داشته باشم بدون آنکه مستمری اینجانب قطع گردد؟
پاسخ : چنانچه قرارداد انجام مشاوره منعقد و هیچگونه کار اجرایی انجام نشود و منحصراً انجام کار ارائه مشاوره باشد مستمری متوقف نخواهد شد لیکن انجام هر گونه کاری که شغل محسوب و منجر به پرداخت دستمزد گردد ، مشمول ماده ۲۸ قانون تأمین اجتماعی بوده و در ایام اشتغال، پرداخت مستمری متوقف و حق بیمه این ایام میبایست توسط کارفرما پرداخت گردد
خانمی هستم باشغل پرستاری که ازسال ۷۳ تاکنون دربیمارستان خ کار میکنم تاالان بیمه بنده تأمین اجتماعی رد میشود تاسال ۸۲ قراردادی بودهام بعد از آن بیمارستان زیر نظر علوم پزشکی رفت وبا ما بهصورت پیمانی ،رسمی آزمایشی وحدود ۴سال است که رسمی قرارداد بسته است .جهت مشاغل سخت اقدام کردم ومورد قبول قرارگرفته است نامه مابه التفاوت پرداخت ۴درصدبه کارفرمازده شده است .کارفرما میگوید تازمان قراردادی(سال۸۲) این ۴ درصد را پرداخت میکنم ولی مابقی را باید خودت بدهی؟
درضمن برای ترک کار بایستی استعفاء بدهی چون رسمی هستی.باتوجه به اینکه سن من ۴۶ سال است آیا گفتههایشان درست است باید چکار کنم؟
سؤال بعدی اینکه اگر کارفرما مابه التفاوت چهاردرصدسهم ۱۲ سال خودرابدهد ومن از خودم راندهم بااحتساب اینکه شش سال به سابقه من اضافه میشودوازسال ۱-۱-۷۴ تاآخرسال ۹۶ ،۲۳ سال سابقه که دارم ،درمجموع ۲۹ سال میشود بایستی یک سال اضافه (تاپایان ۹۷ )کارکنم تا بازنشسته شوم؟ آیا همینطورهست؟
پاسخ : استفاده از سنوات ارفاقی مشاغل سخت و زیانآور جهت پرستاران مشمول قانون کار با مشمولین خدمات کشوری متفاوت است .
چنانچه شخصی کارمند رسمی بوده و مشمول قانون خدمات کشوری باشد ، میبایست درخواست بازنشستگی وی بر اساس قانون نحوه بازنشستگی جانبازان ، معلولین و شاغلین مشاغل سخت و زیانآور مورد رسیدگی قرار گیرد.
لذا هر گونه اشکال و خطا در روند شناسائی مشمولین هریک از قوانین ، مشکلات بعدی را در برقراری مستمری درپی خواهد داشت .
از این رو شایسته است چنین افرادی همراه با احکام پرسنلی خود و با ارائه اطلاعات صحیح و دقیق به شعبه مربوطه مراجعه نموده تا از شرایط مرتبط با وضعیت خود مطلع شوند.
اینجانب فردی ۵۱ ساله هستم که از ابتدای نوجوانی بدلیل بیماری آتروفی عضلانی با مشکلات زیادی روبرو بودهام . با این همه هیچگاه اجازه ندادهام که این بیماری باعث زمینگیر شدن و سربار شدنم شود . با وجود کم توانی جسمی و حرکتی درس خوانده ، سر کار رفته و تشکیل خانواده دادم .
پس از آنکه در ۳۰ سالگی مجبور به استفاده از عصا و در ۳۶ سالگی ( از سال ۱۳۸۰ ) ناگزیر به استفاده از ویلچر شدم باز هم خود را نباخته و همچنان به کار و تلاش خود در یک شرکت خصوصی ادامه دادم . اما اکنون واقعاً ضعیف شده و توان ادامه دادن کار را ندارم .
میدانستم قانونی وجود دارد که افراد معلولی که بیست سال سابقه پرداخت بیمه دارند ، میتوانند با مزایای ۳۰ سال بازنشسته شوند . خوشحال و آرام از اینکه بیش از ۲۴ سال سابقه بیمه دارم به بیمه مراجعه کرده و خواستار پیگیری استفاده از این امتیاز شدم که بناگاه آب سرد روی من ریختند .
آری به من گفتند که این قانون فقط برای کسانی که شغل دولتی داشتهاند اجرا میشود .
براستی هدف اولیه از وضع قانون برخورداری معلولین از این امتیاز چه بوده است ؟ آیا هدف حمایت از معلول بوده یا حمایت از دولت ؟
آیا این قانون ظالمانه و تبعیض آشکار نیست ؟
خواهش میکنم نگویید قانون است و دست ما نیست. اگر از دید شما این قانون منطقی است جواب من را بدهید ، قول میدهم قانع شوم . و اگر غیر منطقی است برای اصلاح آن کاری بکنید . نه به خاطر خودم که برای خیل عظیم معلولینی که اراده کردهاند روی پای خود بایستند ، هر چند با عصا و ویلچر .
پاسخ : مفاد قانون و اصلاح قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و معلولین عادی مصوب ۱/۹/۶۷ و ۲۱/۲/۸۳ ، صرفاً به معلولین شاغل در دستگاههای اجرائی از قبیل وزارتخانهها ، شرکتها و مؤسسات دولتی اشاره داشته و برای آنان قابلیت اجرائی دارد وبه سایر معلولین شاغل در بخش خصوصی ازجمله شرکتها ، کارگاهها ، صنوف و … قابل تسری نمیباشد .
علی ایحال لایحه اصلاح قانون جامع حمایت از حقوق معلولان در کمسیون اجتماعی دولت در حال رسیدگی است و این سازمان نیز حمایت از جامعه معلولان را از وظایف خود میداند.
برای خانمی که به تبع فوت همسرش مستمریبگیر است اگر بهصورت آزاد خود را بیمه نماید در صورت بازنشستگی میتواند از هر دو مستمری (بازنشستگی و مستمری بازماندگان ) استفاده نماید ؟
پاسخ : در صورتیکه همسر مستمریبگیر علاوه بر دریافت مستمری بازماندگان نسبت به بیمه پردازی خود بهصورت اختیاری اقدام نماید، در صورت احراز شرایط بازنشستگی ، هر دو مستمری قابل پرداخت میباشد.
اول اسفند ۹۵ با بیست سال سابقه و ۴۲ سال سن مشمول بازنشستگی با ۲۰ روز حقوق میشوم. به شعبه ۲۵ مراجعه کردم مسئول مربوطه فرمودند بدلیل عدم واریز سهم حق بیمه ۳% توسط دانشگاه شهید بهشتی با بازنشستگی موافقت نخواهد شد. این در حالیست که بر اساس مکاتبات قبلی سازمان با دانشگاه، دانشگاه از واریز ۳% معاف شده است.
۱-آیا امکان واریز این ۳% در ماههای باقیمانده توسط خودمان وجود دارد؟
۲- با فرض رسیدن به ۳۰ سال سابقه و عدم واریز ۳% سهم دولت آیا کارکنان بازنشسته نخواهند شد؟
۳-برای پیگیری موضوع و حل مشکل کدام مرجع قانونی دارای صلاحیت است؟
در حال حاضر کارمند قرارداد معین دانشگاه شهید بهشتی بوده و طی تمام سنوات کار بیمه اینجانب بر اساس ۲۷% پرداخت شده است.
پاسخ : بر اساس تبصره ۴ ماده ۷۶ قانون تأمین اجتماعی منحصراً زنان کارگر با داشتن ۲۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه و ۴۲ سال سن میتوانند با ۲۰ روز حقوق بازنشسته شوند لذا چنانچه کارکنان آن دانشگاه مشمول قانون کار نباشند، نمیتوانند از مزایای قانون یاد شده برخوردار گردند.
با توجه به مصوبه اخیرهییت وزیران مبنی برسخت وزیانآورشدن رشته علوم آزمایشگاهی آیا اینجانب باسابقه ۲۰سال کار۷۳۰۰ روز میتوانم تقاضای بازنشستگی نمایم؟
پاسخ : بخشنامه مربوط به مصوبه اخیر هیات وزیران در خصوص برخی از مشاغل بیمارستانها و مراکز درمانی و بهداشتی ازجمله برخی از مشاغل آزمایشگاهی ، در حال تدوین بوده و به زودی ابلاغ میگردد که طی آن نحوه اجرای این مصوبه مشخص میگردد.
یکسالی هست که بازنشسته شدهام با ۳۵ روز اما به تأمین اجتمایی شاکی شدم ولی هیچکس به بنده توجهی نگرد . بنده بعلت بیماری زیاد اضافه کاری نداشتم و اگر حقوق پایین دارم یدلیل این هست ولی چرا با آن که ۳۵روز حقوق دریافت میکنم باید پایه ۹۰۰و دریافتی بنده ۱۱۲۰,۰۰۰تومان باشد . از شما مسئولین تقاضا دارم به این مهم رسیدگی نمایید .
پاسخ : برقراری مستمری بازنشتگی با رعایت تبصره ماده ۷۷ قانون تأمین اجتماعی صورت میپذیرد لذا مدارک و مستندات دریافت مزد و حقوق را با توجه به تبصره ماده قانونی فوق الذکر به شعبه مربوطه ارائه تا بررسی لازم بعمل آید.
خانمی ۶۰ ساله با ۱۲ سال سابقه پرداخت حق بیمه قالیبافی هستم که در ۵۹ سالگی برای بازنشستگی مراجعه کردم که گفتند چون سابقه حدود سه سال از حق بیمه ارزان قیمت بوده و امکان بازنشستگی نیست و اکنون که مطابق قانون شصت سال تمام دارم نیز برای باز نشستگی مراجعه نمودم جواب درستی از شعبه … نگرفتم
پاسخ : سوابق مازاد بر ۵۰ سال سن که حق بیمه آن در زمان انعقاد قرارداد بهعنوان سوابق مازاد سنی پرداخت شده ، صرفاً در تعیین میزان مستمری قابل احتساب بوده و در احراز شرایط جهت برخورداری از تعهدات بلند مدت مؤثر نخواهد بود . با این حال جهت بررسی شرایط بیمه پردازی و بازنشستگی به شعبه مربوطه مراجعه شود.
من کارمندرسمی شهرداری که استخدامم قانون استخدام کشوری و حقوق و مزایایم براساس قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت تعیین می گرددو پرداخت کسورات بازنشستگیم هم به حساب صندوق تأمین اجتماعی واریز گردیده است و در حال حاضر ۳۰ سال و ۶ماه سابقه خدمت و ۴۹ سال سن دارم حال سوالم اینجاست که ایا باستناد ماده ۵۳ آییننامه استخدامی کارکنان شهرداریها مصوب ۸۱/۱۲/۱۸ که مقرر نموده شهرداری میتواند مستخدمان رسمی و ثابت خود را با داشتن ۳۰ سال خدمت با هرقدرسن بازنشسته نماید این مورد شامل بنده که شرایط سنی ۵۰ سال تأمین اجتماعی را ندارم میگردد؟
پاسخ : اگر بیمهشده مشمول قانون خدمات کشوری باشد، طبق ماده ۱۰۳ قانون مذکور شرایط بازنشستگی را دستگاه اجرائی تعیین مینماید. در غیر این صورت شرایط بازنشستگی بر اساس ماده ۷۶ قانون تأمین اجتماعی تعیین میگردد.
۱۸سال سابقه کار در کارخانه کبریت زنجان دارم ، ۲سال بیمه بیکاری و ۷ سال هم بخاطر سخت و زیانآور بودن شغلم به بیمهام اضافه شده است. پس از آن ۴ سال هم بهعنوان کارگر ساختمانی بیمهشدهام. حال من با چند سال سابقه کار بازنشسته خواهم شد؟
پاسخ : شرایط بازنشستگی کارگران ساختمانی وفق ماده ۱۰ قانون بیمههای اجتماعی کارگران ساختمانی عبارت است از ۱- داشتن حداقل سابقه مقرر در قانون تأمین اجتماعی و شصت سال سن تمام ۲- داشتن سی و پنج سال کامل سابقه پرداخت حق بیمه
پدرم فقط سه ماه پرداخت بیمه در سال ۱۳۹۱ دارد و هم اکنون ۶۷ساله است، آیا میتواند با خرید حق بیمه تا ۱۰ سال، با ۱۰ روز حقوق بازنشسته گردد؟
پاسخ : بله – طبق قانون تعیین تکلیف … میتواند وفق مقررات نسبت به تکمیل سابقه تا ده سال اقدام و به نسبت سابقه پرداخت حق بیمه از مستمری استفاده نماید.
اگر همسرم بیمه زنان خانه دار شود و بعد از ۲۰ سال و در سن بالاتر از ۴۵سالگی تقاضای بازنشستگی بدهد و سال آخر بیمه ایشان بهصورت اجباری از جای دیگری پرداخت شده باشد مشمول بازنشستگی میشود یا خیر؟ اگر مشمول باشد ایشان با ۲۰ روز حقوق بازنشسته میشوند یا با ۳۰ روز؟
پاسخ : درصورت اشتغال به کار و پرداخت حق بیمه وفق قانون میتواند با بیست روز حقوق بازنشسته شود.
چه کسانی مشمول دریافت مقرری بیمه بیکاری هستند؟
به استناد ماده «۱» قانون بیمه بیکاری مصوب سال ۶۹ مجلس شورای اسلامی، کلیه مشمولین قانون تأمین اجتماعی که تابع قانون کار میباشند بهاستثنای بازنشستگان، ازکارافتادگان کلی،صاحبان حرف و مشاغل آزاد، بیمهشدگان اختیاری و اتباع خارجی مشمول قانون بیمه بیکاری میباشند.
بهتازگی بیکار شدهام ، چهکار باید بکنم؟
به استناد بند «ب» ماده «۶» قانون بیمه بیکاری، بیمهشده میبایست ظرف ۳۰ روز از تاریخ بیکاری با اعلام مراتب بیکاری به واحدهای تعاون، کار و رفاه اجتماعی، آمادگی خود را برای اشتغال به کار تخصصی و یا مشابه آن اطلاع دهند.
برای دریافت مقرری بیمه بیکاری چه شرایطی باید داشت؟
۱- بیکاری بدون میل و اراده شخصی
۲- مراجعه ظرف ۳۰ روز به واحدهای تعاون، کار و رفاه اجتماعی
۳- داشتن حداقل ۶ ماه سابقه برای کارگران دائمی
۴- داشتن حداقل یک سال سابقه کار و پرداخت حق بیمه در آخرین کارگاه برای کارگران قراردادی .
پرداخت مقرری بیمه بیکاری تا چه مدت ادامه پیدا میکند؟
بیمهشده میتواند با توجه به میزان سابقه پرداخت حق بیمه، وضعیت تأهل یا تکفل، طبق مدت مقرر در جدول بند «الف» ماده «۷» قانون بیمه بیکاری با رعایت سایر شرایط قانونی از بیمه بیکاری استفاده نماید.
میزان مقرری بیمه بیکاری چگونه محاسبه میشود؟
۳۰×۵۵%×متوسط مزد ظرف۹۰روزقبل از بیکاری مجردین
مشروط به اینکه ازحداقل دستمزدکمترنباشد
مقرری فردمجرد+ (۱۰% حداقل دستمزد ×تعدادعائله حداکثرتا۴نفر) متأهلین یامتکفلین
مشروط به اینکه ازحداقل دستمزد کمتر واز۸۰%متوسط مزد بیشترنباشد.
مقرری بیمه بیکاری درجه صورت قطع میشود؟
به استناد ماده «۸» قانون بیمه بیکاری، مقرری در موارد ذیل قطع میگردد:
۱- اشتغال مجدد
۲- عدم شرکت در کلاسهای آموزش فنی و حرفهای یا نهضت سوادآموزی
۳-خودداری از پذیرش شغل تخصصی خود و یا شغل مشابه پیشنهادی
۴- احراز شرایط بازنشستگی یا ازکارافتادگی کلی
۵- اعاده به کار بیمهشده با دریافت مزد ایام بلاتکلیفی.
آیا درمدت دریافت مقرری بیکاری، وقفهای در سوابق بیمهای فرد ایجاد میشود؟
خیر- به استناد تبصره «۲» ماده «۶» قانون بیمه بیکاری مدت دریافت بیمه بیکاری جزء سوابق پرداخت حق بیمه ازنظر بازنشستگی، ازکارافتادگی و فوت محسوب میگردد.
مقرری بیمه بیکاری ،از چه زمانی قابل پرداخت است؟
به استناد بند «ج» ماده «۷» قانون بیمه بیکاری ، مقرری بیمه بیکاری از روز اول بیکاری قابل پرداخت است.
آیا دریافت مقرری بیمه بیکاری ،منجر به قطع مستمری ازکارافتادگی جزییخواهد شد؟
به استناد تبصره «۳» ماده «۷» قانون بیمه بیکاری دریافت مقرری بیمه بیکاری مانع از دریافت مستمری جزئی نمیگردد.
من وهمسرم ، هر دو بیکار شدهایم آیا مقرری بیمه بیکاری به هر دویمان تعلق میگیرد؟
در صورت احراز شرایط قانونی به هر دو تعلق میگیرد، لیکن بهموجب تبصره «۴» ماده «۷» قانون بیمه بیکاری فقط یکی از آنها محق به استفاده از افزایش مقرری به ازای هر یک از فرزندان خواهد بود.
آیا در صورت دریافت مقرری بیمه بیکاری ، دفترچه درمانی من و خانوادهام باطل میشود ؟
پاسخ : خیر- بهموجب تبصره «۵» ماده «۷» قانون بیمه بیکاری بیمهشده بیکار و افراد تحت تکفل در مدت دریافت مقرری بیمه بیکاری از خدمات درمانی سازمان تأمین اجتماعی استفاده خواهند کرد و دارای دفترچه درمانی نیز میباشند.
چرا بیمه بیکاری به پروژههای عمرانی در حال انجام داده نمیشود ؟
پاسخ : با عنایت به دادنامههای شماره ۹۷ مورخ ۴/۳/۸۲ و ۲۵۶-۲۵۷ مورخ ۱۳/۸/۸۲ هیئت عمومی دیوان عدالت اداری و همچنین مصوبه مورخ ۲۶/۱۰/۷۸ هیئت وزیران ، به کارگرانی که در فعالیتهای با ماهیت غیر دائم ( پروژهای ، عمرانی و …) در پایان پروژه ، اتمام بخشی از کار و اتمام قرار کار بیکار میشوند، مقرری بیمه بیکاری تعلق نمیگیرد .
آیا مدیرعامل در صورت بیکار شدن مشمول دریافت مقرری بیکاری میباشد ؟
پاسخ : بر اساس تبصره ۵ ماده ۴ قانون تأمین اجتماعی ، کلیه مدیران اشخاص حقوقی غیردولتی و همچنین کارفرمایان اشخاص حقیقی میتوانند با رعایت ماده ۲۸ قانون تأمین اجتماعی و با ۲۷ درصد حق بیمه متعلقه نسبت به ارسال لیست و پرداخت حق بیمه خود به همراه کارکنان شاغل اقدام و از مزایای قانون برخوردار شوند. ضمناً بر اساس رأی شماره ۶۶۶ مورخ ۱۶/۹/۸۸ و ۱۱۸۲ مورخ ۱۵/۱۰/۹۴ هیئت عمومی دیوان عدالت اداری مدیران اشخاص حقوقی و همچنین مدیرعامل از شمول قانون کار خارج میباشند.
مستندات قانونی عدم تعلق بیمه بیکاری به مدیرعامل چیست؟
پاسخ : مدیرعامل شرکتها توسط هیئتمدیره انتخاب و حدود اختیارات و مدت تصدی و حقالزحمه و همچنین عزل آن را تعیین میکند و از طرفی نصب و عزل و قبول استعفای مدیرعامل و پیشنهاد حقوق وی از وظایف هیئتمدیره میباشد. لذا اینگونه افراد مشمول قانون کار نبوده و بالطبع مشمول بیمه بیکاری نخواهند بود که مراتب نیز طی دادنامه ۶۶۶ مورخ ۱۶/۹/۸۸ مورد تأیید هیئت عمومی دیوان عدالت اداری قرارگرفته و همچنین بر اساس رأی وحدت رویه شماره ۱۱۸۲ مورخ ۱۵/۱۰/۱۳۹۴ هیئت عمومی دیوان عدالت اداری ماهیت بیمه مدیرعامل و اعضاء هیئتمدیره بهصورت اختیاری بوده و به دلیل عدم شمول قانون کار مشمول قانون بیمه بیکاری نیز نمیباشد.
من شاغل هستم و به کارم علاقهای ندارم. حدود دو سال است که کار میکنم و میخواهم کارم را ترک کرده و دنبال کار دیگری در رابطه با رشته خود بروم. آیا من میتوانم در این مدت از بیمه بیکاری استفاده کنم؟
پاسخ : بیمه بیکاری به افرادی تعلق میگیرد که توسط کارفرما اخراج شده باشند، بهعبارتیدیگر میبایست بیکاری فرد بدون میل و اراده وی باشد، بنابراین در صورت ترک کار مشمول بیمه بیکاری نخواهید شد.
سه ماه است که توسط کارفرما و بدون میل و اراده شخصی از کار اخراج شدهام ولی به دلیل اینکه اخراج دستهجمعی است مدیرکل استان آذربایجان شرقی از اجرای مقرری بیکاری ما سرباز میزند چهکار باید بکنیم (فولاد بناب)
پاسخ : با عنایت به قانون بیمه بیکاری و با توجه به مقررات مورد عمل درصورتیکه اخراج گروهی باشد، مراتب میبایست در کمیته استانی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی و با حضور نمایندگان سازمان تأمین اجتماعی و اداره کل مزبور بررسی و اتخاذ تصمیم گردد.
جهت اخذ بیمه بیکاری ٰایا اداره بیمه موظف است که پیگیری کند کارگر جای دیگر مشغول است یا نه؟
یا خود کارگر موظف است اعلام کند؟
۲-اگر جای دیگری شاغل باشد که بیمه به او تعلق نمیگیردٰمیتواند بیمه بیکاری بگیرد؟
پاسخ : بناتر مجوز قانون بیمه بیکاری سازمان تأمین اجتماعی میتواند جهت احراز اشتغال مجدد بیمهشده بیکار بازرسی به عمل آورد. ضمناً چنانچه بیمهشده بیکار در حین دریافت مقرری شاغل شود طبق تکلیف قانونی میبایست فوراً موضوع را به شعبه تأمین اجتماعی مربوطه اطلاع دهد. هرچند کارفرما از ارسال لیست حق بیمه وی خودداری نماید.
آیا دوران خدمت نظاموظیفه جزو سوابق پرداخت حق بیمه منظور میشود ؟
به استناد قانون اصلاح تبصره ماده ۱۴ قانون کار و الحاق یک تبصره به آن مصوب۳۰/۱/۸۳ وقانون استفساریه قانون مذکور مصوب ۲۸/۳/۸۵ مجلس شورای اسلامی و آئیننامه اجرایی مربوطه مصوب ۸/۴/۸۴ هیـأت محترم وزیران، احتساب مدت خدمت نظاموظیفه وحضور داوطلبانه در جبهه کلیه مشمولین قانون تأمین اجتماعی با دارا بودن شرایط مقرر قانونی از جمله بیمه پردازی در زمان ارائه تقاضا و داشتن دو سال سابقه بیمه و همچنین پرداخت حق بیمه متعلقه وفق ضوابط مقرر در ماده ۳ آئیننامه اجرایی مذکور به نسبت هفت سیام سهم بیمهشده و بیستوسه سیام سهم دولت امکانپذیر میباشد.
چگونه میتوان مدت خدمت سربازی را جزو سوابق بیمهای محسوب کرد؟
متقاضی چنانچه در زمان درخواست در ردیف بیمهشدگان سازمان قرار داشته باشد و قبل از آن نیز دارای دو سال سابقه پرداخت حق بیمه باشد میتواند با مراجعه به شعبه محل پرداخت حق بیمه تقاضای خود را مبنی بر احتساب سوابق خدمت نظاموظیفه ارائه نمایند.
حق بیمه متعلق به دوران خدمت نظاموظیفه برچه مبنایی محاسبه میشود؟
به استناد ماده ۳ آئیننامه اجرایی مربوطه مصوب ۸/۴/۸۴ هیـأت محترم وزیران حق بیمه مربوط به خدمت نظاموظیفه به شرح ذیل محاسبه میگردد.
که ۲۳ % سهم دولت و ۷ % سهم بیمهشده خواهد شد.
اینجانب در اوایل سال ۹۳ درخواست خرید بیمه سربازی را دادم که پس از موافقت مقرر شد حق بیمه را طی ۱۲ قسط بپردازم لیکن به دلیل عدم آگاهی اقساط مربوطه را با یک الی ۲ روز تأخیر پرداخت کردم اکنون بیمه خرمشهر میفرمایند باید علاوه بر مبلغ ۲ میلیون تومان قبل ۵۰۰۰۰۰ تومان دیگر بپردازم لطفاً کمکم کنید؟
پاسخ : با عنایت به اینکه در روش پرداخت حق بیمه بهطور اقساط ، توجه به پرداخت مبالغ هر یک از اقساط ماهانه در سر رسیدهای تعیینشده مورد تأکید میباشد، لذا در صورت عدم تحقق این امر ، احتساب مدت خدمت نظاموظیفه پس از ارائه درخواست جدید و تجدید محاسبه (صرفاً با اقساط پرداختی در خارج ازمهلت مقرر) امکانپذیر خواهد بود.
بنده سؤالی درمورد ماده ۹۵ داشتم آیا درج سابقه بیمه پردازی (قبل از خدمت سربازی) طی فرآیند ادعای سابقه مانع اجرای ماده ۹۵ میگردد یه خیر؟
پاسخ : چنانچه مراحل ایجاد سوابق پرداخت حق بیمه ایام اشتغال به کار قبل و بعد از خدمت سربازی بیمهشدگان در کارگاههای مشمول قانون تأمین اجتماعی، پیشازتاریخ ۷/۵/۸۵ محقق و قطعیت یافته باشد، در این صورت امکان بهرهمندی متقاضیان از مزایای قانونی مربوطه فراهم میباشد.
اینجانب ( ب . ق ) کارگر تأمین اجتماعی به شماره بیمه – – – – – با بیش از ۲۷ سال سابقه کاری حسب دستور و موارد قانونی اقدام به خرید سربازی نمودم . بعد از گذشت چند سال گفتند آنهایی که قبل از خدمت بیمه پرداخت کردهاند بهطور سیستماتیک این سابقه اعمال میشود و نباید پول پرداخت میکردند. بعد از پیگیریهای متعدد تعدادی از همکاران با شکایت به دیوان عدالت اقدام به پسگیری وجوه پرداختی خود شدهاند. آیا باید اینجانب هم از این طریق اقدام کنم! آیا مشخص نیست که به بنده و شاید دیگران مثل من این اجحاف شده است. خواهش میکنم پرونده بنده که خدا را شکر همه الکترونیکی شده مطالعه فرمایید و نسبت به بازپرداخت وجوه سربازی به اینجانب اقدام نمایند. تو را به خدا یک کارگر مگر چی از شما خواسته ، جز عدالت
پاسخ : چنانچه وضعیت شما با شرایط مشمولین ماده ۹۵ قانون تأمین اجتماعی مطابقت داشته باشد لیکن قبلاً بابت احتساب مدت خدمت نظاموظیفه حق بیمه پرداختنمودهاید ، حق بیمههای مربوطه پس از بررسی لازم و رعایت سایر ضوابط از سوی شعب ذیربط قابلاسترداد خواهد بود.ضمناً بهمنظور بهرهمندی سایر بیمهشدگان ذینفع که دارای وضعیت مشابه هستند مراتب طی دستورالعملی به کلیه شعب سازمان اعلام و منعکسشده است .
بنده چندساله سابق بیمه دارم.هماکنون در خدمت سربازی میباشم.طبق روال گذشته فیش بیمه تهیه و پرداخت میکنم.آیا به افرادی که سرباز هستند دولت چیزی در نظر میگیرد؟
آیا من با همان روال قبل سربازی که فیش تهیه و پرداخت میکردم،اکنون در خدمت ام همان روند را ادامه دهم؟
پاسخ : چنانچه قبل از دوره خدمت سربازی از طریق بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد یا بیمه اختیاری نسبت به بیمه پردازی خود اقدام نموده و یا در کارگاههای مشمول قانون تأمین اجتماعی شاغل بوده و حق بیمه توسط کارفرما پرداخت گردیده در دوره سربازی مشمول قوانین یادشده نبوده لیکن بعد از اتمام دوره خدمت سربازی با اشتغال در کارگاههای مشمول قانون و یا تداوم بیمه پردازی بهصورت انفرادی میتوانید نسبت به پرداخت حق بیمه دوره سربازی نیز اقدام نمایید.
پنج ماه آخر سربازی را در شرکتی مشغول به کار شدم، با سؤالی که از یکی از شعب تأمین اجتماعی در رابطه با پرداخت بیمه توسط کارفرما داشتم ، نماینده شعبه گفت که نباید حق بیمه پرداخت شود چون از سمت نظاموظیفه هم اینجانب بیمه هستم . حال که میخواهم نامه مدتزمان اشتغال آنجا را برای سازمان دیگری بگیرم، از سمت مسئول مالی آن شرکت این مطلب عنوان میشود که بابت ۵ ماه اول که حق بیمه پرداختنشده است نامهای داده نمیشود. میخواستم بدانم آیا وظیفه کارفرما بوده که در دورانی که سرباز بودم حق بیمه را پرداخت کند یا نه؟ در این صورت آیا میتوانم از آن شرکت بابت عدم اطلاعرسانی و عدم پرداخت حق بیمه در آن ۵ ماه شکایت کنم؟ و طبق چه ماده و تبصرهای از قانون؟
پاسخ : با توجه به اینکه براساس قوانین اختصاصی نیروهای مسلح، سربازان وظیفه جزء پرسنل نیروهای مزبور تلقی میگردند بر همین اساس و با توجه به عدم شمول مقررات قانون تأمین اجتماعی بر وی در ایام خدمت نظاموظیفه، پرداخت حق بیمه دوره موردنظر به سازمان تأمین اجتماعی موضوعیت نخواهد داشت
در خصوص اشخاصی که مشغول خدمت سربازی هستند و همزمان با شرکتهای دانشبنیان هم همکاری میکنند،با این مقدمه : (این تسهیلات باهدف حفظ ارتباط کاری دانشآموختگان برتر فناور مشمول خدمت نظاموظیفه شاغل در شرکتهای دانشبنیان با شرکت دانشبنیان اعطا میشود. فرد متقاضی با اعطا این تسهیلات پس از احراز امتیازهای لازم، به ستاد کل نیروهای مسلح معرفی میشود و بعد از اجرای پروژه پژوهشی موردنیاز یکی از سازمانهای دفاعی یا دولتی کشور، کارت پایان خدمت خود را دریافت مینماید. با این شرایط فرد فعال در شرکتهای دانشبنیان میتواند در طول انجام پروژه تحقیقاتی، برحسب صلاحدید سازمان دفاعی یا دولتی، بهصورت پارهوقت در محل آن سازمان حضور یابد و ارتباط کاری خود را با شرکت دانشبنیان حفظ نماید.) سؤال : پرداخت بیمه این اشخاص از طریق شرکت دانشبنیان به چه صورت هست و پرداخت یا عدم پرداخت بیمه چه عواقبی برای شرکت دانشبنیان یا فرد در پی دارد؟
پاسخ : با توجه به اینکه براساس قوانین اختصاصی نیروهای مسلح، سربازان وظیفه جزء پرسنل نیروهای مزبور تلقی میگردند براین اساس شمول مقررات قانون تأمین اجتماعی در ایام خدمت نظاموظیفه موضوعیت نخواهد داشت.علی ایحال اظهارنظر قطعی در خصوص پرسش مطروحه مستلزم در اختیار داشتن آئیننامه استخدامی حاکم بر کارکنان شرکت دانشبنیان خواهد بود.
اقساط مربوط به سربازی را پیش از موعد پرداخت کردهام . اما هنوز در سوابق من لحاظ نشده باید چکار کنم (سوابق را در سایت نگاه کردم )
پاسخ : نحوه عمل سیستم مکانیزه سربازی و حضور در جبهه در اجرای قانون اصلاح تبصره ماده ۱۴ قانون کار و الحاق … بهگونهای است که همزمان با پرداخت کامل حق بیمه مربوطه در مهلت یا مهلتهای مقرر(حسب مورد در خصوص پرداخت یکجا و یا بهصورت قسطی) سوابق موردنظر در سیستم ایجاد خواهد شد و صرفاً درصورتیکه بیمهشده در روز آخر مهلت تعیینشده و از طریق دستگاههای خودپرداز اقدام به پرداخت مبلغ حق بیمه نماید،با توجه به تأخیر احتمالی در ارسال حق بیمه وصولی بهحساب سازمان ، سابقه خدمت نظاموظیفه این قبیل افراد با مراجعه به شعبه محل بیمه پردازی و از طریق اعمال کلید پیمایش توسط شعبه ایجاد خواهد شد.
آیا میتوان بخشی از سابقه خدمت نظاموظیفه را درخواست محاسبه و پرداخت نمود ؟ مثلاً فقط یک سال از مدت سربازی را ؟
پاسخ : در مقررات مربوط به احتساب سوابق خدمت نظاموظیفه، پذیرش بخشی از سوابق مربوطه پیشبینینشده و در صورت تمایل امکان بررسی و احتساب کل مدت موردنظر فراهم خواهد بود.
بیمه شده برای شرکت در کمیسیون پزشکی چه اقداماتی را می بایست انجام دهد؟
بیمه شده میتواند بادر دست داشتن گواهی پزشک متخصص معالج که به صراحت حاکی از درج نوع بیماری یا عارضه، خلاصه درمانهای انجام شده ، نتیجه اقدامات تشخیصی و درمانی ، خاتمه درمان (درمان مؤثر در بهبودی ) و غیر قابل علاج بودن بیماری یا عارضه باشد به شعبه تأمین اجتماعی محل بیمه پردازی مراجعه وبا ارائه مدارک لازم و مستندات درمانی مربوطه درخواست شرکت در کمیسیون پزشکی را ارائه نماید.
شعبه تأمین اجتماعی ضمن احراز هویت وبررسی وضعیت بیمه پردازی بیمه شده از لحاظ نوع بیمه ، مدت سابقه پرداخت حق بیمه ، نرخ حق بیمه ، سوابق شرکت در کمیسیونهای پزشکی و در صورت احراز شرایط قانونی، مکاتبات مورد نیاز با پزشک معالج و مراکز درمانی مربوطه صورت گرفته و در نهایت پس از تکمیل مدارک ، بیمه شده توسط شعبه به کمیسیون پزشکی معرفی میگردد.
به درخواستهای کمیسیون پزشکی ، چگونه رسیدگی میشود ؟
پس از وصول پرونده در کمیسیون پزشکی :
تاریخ تشکیل کمیسیون پزشکی جهت حضور بیمه شده به وی اعلام خواهد گردید ، بیمه شده موظف است در روز و ساعت تعیین شده ، در محل برگزاری جلسه کمیسیون پزشکی حاضر شود.
کمیسیون پزشکی با توجه به مدارک و اقداماتی که لزوماً بر اساس ضوابط قانونی بعمل میآورد مبادرت به صدور رأی مینماید.
رأی کمیسیون پزشکی بدوی پس از صدور در روز برگزاری توسط کمیسیون مربوطه به بیمه شده حاضر در جلسه ابلاغ خواهدشد.
در صورتیکه بیمه شده به رأی صادره معترض باشد میتواند ظرف مدت یکماه از تاریخ ابلاغ اعتراض کتبی خود را به شعبه تأمین اجتماعی مربوطه تسلیم نماید.
آراء کمیسیون پزشکی بدوی که جهت ادامه درمان صادر شده باشد قابل اعتراض نخواهد بود.اعتراض بیمه شده همراه مدارک لازم از طرف شعبه تأمین اجتماعی به کمیسیون پزشکی تجدید نظر ارسال میگردد. آراء کمیسیونهای تجدید نظر قطعی و لازم الاجرا ست و قابل اعتراض نمیباشد.
برای درخواست مستمری ازکارافتادگی، چه شرایطی باید داشت؟
مستمری ازکارافتادگی یکی از تعهدات سازمان تأمین اجتماعی به شمار میرود. سازمان تأمین اجتماعی تمامی بیمه شدگان تحت پوشش خود را بدون توجه به میزان سابقه پرداخت حق بیمه درمقابل حوادث ناشی از کار مورد حمایت (غرامت مقطوع نقص عضو، ازکارافتادگی جزئی و کلی) قرار میدهد، چنانچه بیمه شدهای بر اثر حوادث غیرناشی از کار یا بیماری عادی، آسیب دیده و توانایی خود را حسب نظر کمیسیون های پزشکی به صورت کامل از دست دهد در چارچوب قانون و یا احراز شرایط قانونی مورد حمایت قرار خواهد گرفت.
مستمری ازکارافتادگی کلی غیرناشی از کار تنها به بیمه شدهای تعلق میگیرد که ظرف ۱۰ سال قبل از وقوع حادثه غیرناشی از کار یا شروع بیماری منجر به ازکارافتادگی کلی حداقل دارای یک سال سابقه پرداخت حق بیمه نزد سازمان باشد و ظرف یک ;سال قبل از وقوع حادثه یا بیماری مورد بحث دارای حداقل ۹۰ روز سابقه پرداخت حق بیمه باشد.
بنابراین بیمه شدگانی که دربرابر حوادث ناشی از کار دچار حادثه گردند و یا طبق نظر پزشک معالج غیرقابل علاج تشخیص داده شوند، پس از انجام خدمات توانبخشی واعلام نتیجه توانبخشی یا اشتغال چنانچه طبق نظر کمیسیونهای پزشکی مذکور در ماده ۹۱ قانون تأمین اجتماعی توانایی خود را کلاً یا بعضاً از دست داده باشند میتوانند از مستمری ازکارافتادگی درصورت احراز شرایط قانونی بهرهمند گردند.
به درخواستهای مستمری ازکارافتادگی، چگونه رسیدگی میشود؟
حساب ماده ۷۰ قانون تأمین اجتماعی بیمه شدهای که طبق نظر پزشک معالج، توانایی خود را به صورت کامل یا جزیی از دست دهد، پس از مراجعه به شعب تأمین اجتماعی به کمیسیون پزشکی (موضوع ماده ۹۱ قانون تأم یناجتماعی) معرفی خواهد شد؛ این کمیسیون پس از معاینه بیمه شده و بررسی سوابق پزشکی وی نسبت به صدور رأی با تعیین درصد ازکارافتادگی اقدام و مراتب را به شعبه ذیربط اعلام میکند تا در چارچوب مقررات ودرصورت احراز شرایط قانونی، حکم برقراری مستمری برای او صادر شود.
اگر درصد ازکارافتادگی بیمه شده بین ۱۰ تا ۳۳ درصد باشد و بیمه شده بر اثر حوادث ناشی از کار، دچار آسیب شده باشد، استحقاق دریافت غرامت مقطوع نقص عضو را خواهد داشت. اگر میزان کاهش توانایی انجام کار بیمه شده براساس نظر کمیسیون پزشکی بین ۳۳ تا ۶۶ درصد باشد. درصورتی که صدمه وارده به بیمه شده بر اثر حوادث ناشی از کار باشد، ازکارافتاده جزیی شناخته میشود.
اگر بیمه شده طبق نظر کمیسیون پزشکی ۶۶ درصد یا بیشتر توان کاری خود را از دست داده باشد، چه این صدمه بر اثر حادثه ناشی از کار باشد، چه بر اثر حوادث و بیماریهای عادی باشد، بیمه شده ازکارافتاده کلی شناخته میشود.
میزان مستمری ازکارافتادگی کلی چگونه محاسبه میشود؟
وفق ماده ۷۲ قانون تأمین اجتماعی:
میزان مستمری ماهانه ازکارافتادگی کلی ناشی از کار عبارت است از یک سیام ۱/۳۰ مزد یا حقوق متوسط بیمه شده ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه مشروط بر اینکه این مبلغ از پنجاه درصد مزد یا حقوق متوسط ماهانه او کمتر و از صددرصد آن بیشتر نباشد. درمورد بیمه شدگانی که دارای همسر بوده یا فرزند یا پدر یا مادر تحت تکفل داشته باشند و مستمری استحقاقی آنها از شصت درصد مزد یا حقوق متوسط آنها کمتر باشد، علاوه بر آن معادل ده درصد مستمری استحقاقی به عنوان کمک مشروط بر آنکه جمع مستمری و کمک از ۶۰ درصد تجاوز نکند، پرداخت خواهد شد.
تبصره ۲ ماده ۷۲ قانون تأمین اجتماعی:
مزد یا حقوق متوسط ماهانه بیمه شده موضوع این ماده عبارت است از جمع کل مزد یا حقوق او که به مأخذ آن حق بیمه دریافت گردیده ظرف هفتصد و بیست روز قبل از وقوع حادثه ناشی از کار یا شروع بیماری حرفهای که منجر به ازکارافتادگی شده است، تقسیم بر روزهای کار ضرب در سی.
میزان مستمری ازکارافتادگی جزئی چگونه محاسبه میشود؟
وفق ماده ۷۳ قانون تأمین اجتماعی: میزان مستمری ازکارافتادگی جزئی ناشی از کار عبارت است از حاصل ضرب درصد ازکارافتادگی در مبلغ مستمری ازکارافتادگی کلی استحقاقی که طبق ماده ۷۲ این قانون (تأمین اجتماعی) تعیین میگردد.
میزان غرامت مقطوع نقص عضو چگونه محاسبه میشود؟
وفق ماده ۷۴ قانون تأمین اجتماعی:
میزان غرامت مقطوع نقص عضو عبارت است از سی و شش برابر مستمری استحقاقی مقرر در ماده ۷۲ این قانون ضربدر درصد ازکارافتادگی.
منظور از مزد یا حقوق متوسط در تعیین مستمری ازکارافتادگی چیست؟
وفق تبصره ۲ ماده ۷۲ قانون تأمین اجتماعی، مزد یا حقوق متوسط ماهانه بیمه شده عبارت است از جمع کل مزد یا حقوق بیمه شده که به مأخذ آن حق بیمه دریافت گردیده، ظرف هفتصد و بیست روز قبل از وقوع حادثه ناشی از کار یا شروع بیماری حرفهای که منجر به ازکارافتادگی شده است، تقسیم بر روزهای کار ضرب در سی.
چه مدارکی برای برقراری مستمری ازکارافتادگی لازم است؟
– نظریه کمیسیون پزشکی بدوی یا تجدید نظر
– تصویر شناسنامه بیمه شده و افراد تحت تکفل
– تصویر کارت ملی بیمه شده و افراد تحت تکفل
– تصویر سند ازدواج (عقد دائم)
ملاک و مبنای قانونی تعیین تاریخ تشکیل کمیسیون پزشکی به عنوان تاریخ برقراری مستمری ازکارافتادگی چیست؟
تاریخ برقراری زمانی است که امکان بررسی تحقق ، تعیین میزان کارافتادگی و احراز شرایط برقراری مستمری از کار افتادگی فراهم میگردد. لذا با تشکیل کمیسیون پزشکی (موضوع ماده ۹۱ قانون تأمین اجتماعی) و صدور نظریه اعضای کمیسیون مذکور شرایط فوق مهیا میگردد بنابراین تاریخ تشخیص ازکارافتادگی در کمیسیون پزشکی به عنوان تاریخ برقراری مستمری لحاظ میگردد.
من مستمری بگیر ۶۶ درصد هستم و از کارافتادگی کلی برای من منظور شده است و حقوق میگیرم . اگر بفهمند که کار میکنم چه میکنند ؟
حسب بند ۱ ماده ۹۳ قانون تأمین اجتماعی ، مستمری ازکارافتادگی کلی درصورت ازبین رفتن شرایط از کارافتادگی کلی ، به محض اشتغال مجدد ، قطع میگردد. بنابراین به محض اشتغال ، پرداخت مستمری به حالت تعلیق درآمده ، مستمریهای پرداخت شده باز پس گرفته میشود و برقراری مجدد آن منوط به معرفی به کمسیون پزشکی ماده ۹۱ قانون و وعدم اشتغال به کار خواهد بود.
اینجانب از سال۱۳۸۳ بصورت حرف و مشاغل آزاد(خویش فرما) خود را بیمه نمودهام در آذرماه ۱۳۹۴ بعلت عارضه قلبی در بیمارستان بستری شده و طی دو مرحله اقدام به عمل (آنژیوگرافی و بالن قلب)نمودم،با توجه به اینکه نرخ بیمه ۱۸%پرداخت مینمایم آیا با وجود داشتن ۵۸سال سن میتوانم نسبت به از کار افتادگی و بازنشستگی اقدام نمایم؟
در صورت عدم توانایی انجام کار میتوانید درخواست از کارافتادگی خود را به همراه مدارک پزشکی به شعبه محل پرداخت حق بیمه ارائه نمایید که با ارسال مدارک و مستندات پزشکی از سوی شعبه به کمیسیون پزشکی و طرح آن در کمیسیون یاد شده بر اساس تشخیص و تأیید کمیسیون مزبور مبنی بر از کارافتادگی جزئی یا کلی و احراز سایر شرایط میتوانید از تعهدات قانونی مربوطه برخودار گردید. ضمناً طبق مقررات ماده ۷۶ قانون و تبصرههای ذیل آن هر یک از بیمه شدگان مرد با دارابودن شرایط زیر میتواننددرخواست بازنشستگی نمایند:
-دارابودن ۶۰ سال سن و ۲۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه
-دارابودن ۵۰ سال سن و ۳۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه.
-دارابودن ۳۵ سال سابقه پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی.
همچنین بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان آور نیز چنانچه سن بیمه شده زیر ۵۰ سال باشد، درصورتی که دارای ۲۰ سال اشتغال در کارهای سخت و زیان آور را داشته و حق بیمه دوره مزبور را پرداخته باشد و یا مجموع سوابق اصلی و ارفاقی (ناشی از اشتغال درمشاغل سخت و زیان آور) به ۳۵ سال برسد حائز شرایط بازنشستگی را خواهد داشت
من تا سال ۹۰ در شرکتی بیمه بودم . که در همان زمان بخاطر کاهش شنوایی و سرگیجه و عدم تعادل مشکل پیدا کردم و تحت نظر پزشک رفتم.حدود یکی دو ماه هم با تأیید پزشک تأمین اجتماعی بخاطر وخامت وضعیت مرخصی استعلاجی بودم.بعد از چند وقت دیگه نتوانستم کار کنم و از شرکت اخراج شدم و بیمه بیکاری گرفتم تا هیجده ماه .متاسفانه طبق نظر پزشک بخاطر افت شدید شنوایی در هر دو گوش و سرگیجه و عدم تعادل که بخاطر ضایعه و آسییب گوش میانی و قسمت حلزونی بود و پیشرونده و غیرقابل درمان و برگشت ناپذیر بود کاملاً تو این چند سال خانه نشین شدم و بیکار.حالا میخواستم ببینم بعد چهارسال که دیگه بیمه هم نیستم الان میتونم درخواست از کارافتادگی کنم
طبق بررسیهای بعمل آمده و پیگیریهای انجام گرفته نظر به اینکه قبل از بیمه شدن و در دوران خدمت نظام وظیفه بدلیل وقوع حادثه تصادف مبتلا به کاهش شنوائی ، سرگیجه و دچار عدم تعادل شدهاید، لذا فاقد شرایط مقرر در قانون، بمنظور بهره مندی از مستمری ازکارافتادگی بابت عوارض مورد اشاره میباشید . بدیهی است در صورت تأیید پزشک معالج مبنی بر غیر قابل علاج بودن بیماری و اتمام معالجات و مراحل توانبخشی و ارائه مدارک ومستندات پزشکی مربوطه ، دال برتایید موارد مذکور به واحد اجرائی ، میتوانید جهت معرفی به کمسیون پزشکی سازمان اقدام فرمائید . برخورداری از مزایای از کارافتادگی کلی مشروط به تأیید کمسیون پزشکی سازمان و احراز شروط ماده ۷۵ قانون خواهد بود.
قانون بازنشستگی برای بیمارن خاص(ام اس-سرطان-…) تفاوتی با بیمه شدگان عادی دارد یا خیر؟
پاسخ : اصولاً هر گونه بیماری یا ناتوانی افراد در احراز شرایط بازنشستگی آنان تاثیری ندارد و بازنشستگی آنان همانند سایر بیمه شدگان عادی میباشد . لیکن افراد مبتلا به این گونه بیماریها میتوانند جهت از کارافتادگی اقدام نمایند.
برادرم که حدود هشت ماه و نیم در سازمان تأمین اجتماعی سابقه پرداخت حق بیمه داشت در مورخه ۰۵/۰۱/۱۳۸۶ در خارج ازشهر بر اثر عدم کنترل موتور سیکلت دچار حادثه شد و به صلاحدید پزشک معالج، مدت ۶ماه یعنی تا پایان مهرماه ۱۳۸۶به استراحت پزشکی مشغول شد و طی این مدت از غرامت دستمزد بیماری استفاده کرده و چون این مدت (پرداخت غرامت دستمزد) جزو سابقه در سازمان محسوب میشود لذا تا پایان استراحت پزشکی سابقه ایشان درسازمان به ۱۶ماه افزایش یافت. پزشک معالج در پایان مهرماه اعلام کرد که از نظر من ایشان از این تاریخ(پایان مهرماه) ازکار افتاده کلی میباشد، لذا جهت برقرای مستمری ازکارافتادگی از طریق سازمان تأمین اجتماعی اقدام نمایید. ایشان جهت برقراری مستمری ازکارافتادگی به سازمان مراجعه کرد ولی در مقابل مسئولان سازمان اعلام کردند درسته که ایشان با احتساب ایام بیماری، ۱۶ ماه سابقه در سازمان دارد ولی چون ایشان زمان وقوع حادثه هشت ماه و نیم سابقه داشته لذا حائز شرایط ماده ۷۵ قانون تأمین اجتماعی جهت برقراری مستمری ازکارافتادگی نیست.بنابراین گواهی پزشک معالج برای ما ملاک نیست لذا طی این ده سال گذشته از تأمین اجتماعی به صراحت اعلام کرده که پرداخت غرامت دستمزد تا زمانی که بیمه شده از معرفی ایشان به کمیسیون پزشکی خوداری میکنند.با اینکه در ماده۶۲ قانون تا نظر سازمان ازکارافتاده کلی نشده باشد ادامه خواهد داشت
حال سئوال من اینست که اگر به نظر شما من از لحظه وقوع حادثه ازکارافتاده شده بودم چرا بر خلاف ماده ۶۲ به مدت ۶ماه به من غرامت دستمزد دادید؟ حال سئوال من آینه که مسئولان سازمان میتوانند بر خلاف گواهی پزشک معالج و بدون معرفی بنده به کمیسیون پزشکی، تاریخ وقوع حادثه را زمان ازکارافتادگی بنده تعیین کنند؟
با گواهی پزشک معالج ایشان میتوانند از مستمری ازکارافتادگی بهره مند شوند ولی مطابق نظر مسئولان سازمان(بدون معرفی به کمیسیون پزشکی ) ایشان نمیتوانند از مستمری ازکارافتادگی بهره مند شوند. حرف پزشک معالج حقه یا حرف مسئولان سازمان؟
مطابق ماده ۷۵ قانون تأمین اجتماعی ، بیمه شدهای که ظرف ۱۰ سال قبل از وقوع حادثه غیرناشی از کار یا ابتلاء به بیماری حداقل حق بیمه یک سال کار را که متضمن حق بیمه ۹۰ روز کار ظرف یک سال قبل از وقوع حادثه یا بیماری منجر به ازکارافتادگی باشد ، پرداخت نموده باشد در صورت ازکارافتادگی کلی حق استفاده از مستمری ازکارافتادگی کلی غیرناشی از کار ماهانه را خواهد داشت . بنابراین نظر به اینکه نامبرده قبل از وقوع حادثه غیر ناشی از کار (براساس اطلاعات ارائه شده در متن سؤال ) فاقدشرایط مقرر در قانون از نظر میزان سابقه بیمه پردازی بوده لذا معرفی وی به کمیسیون پزشکی بدلیل عدم بهره مندی از حمایت ازکارافتادگی ، میسر نمیباشد . ضمناً بیمه شده درصورت تمایل میتواند طبق ضوابط مقرر در بخشنامه ۱/۱۹امورفنی بیمه شدگان به کمیسیون پزشکی معرفی و درصورت صدور رأی مبنی بر ازکارافتادگی کلی از تسهیلات بازنشستگی مقرر در بخشنامه ۶۵ مستمریها (حداقل ۱۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه و بدون شرط سنی) بهره مند گردد و در غیر اینصورت در صورت حفظ و ادامه بیمه پردازی و ابتلاء به بیماری دیگری بغیر از موضوع ازکارافتادگی فعلی و یا پیدایش عوارض ثانوی در ارتباط با حادثه مذکور، معرفی وی به کمیسیون پزشکی بلامانع میباشد.
پدرم راننده اژانس بوده و الان بیمه اختیاری میریزد و سال ۸۷ عمل باز قلب کرده و آذر ماه امسال سکته مغزی کرده.با توجه به اینکه کار پراسترس رانندگی بعد از علاج طولانی مدت وی و بیکاری وی برای پدرم ضرر دارد.آیا امکان دریافت بیمه از کار افتادگی برای پدرم وجود دارد یا خیر ؟
به منظور استفاده از حمایت ازکارافتادگی لازم است با همراه داشتن مدارک درمانی به آخرین شعبه پرداخت حق بیمه مراجعه و پس از طی مراحل معرفی به کمسیون پزشکی موضوع ماده ۹۱ قانون و صدور نظریه کمیسیون مربوطه ، در صورت احراز شرایط ماده ۷۵ امکان بهره مندی از حمایت ازکارافتادگی میسر خواهد گردید
کسی که بیمه اختیاری داشته باشد و مدت ۲۱ سال حق بیمه را پرداخت کرده باشد ولی بمدت دو سال قبل نتوانسته باشد حق بیمه را بپردازد و دو هفته به بیماری خاص مبتلا شده باشد شامل شرایط بازنشستگی کار افتادگی میشود یا خیر؟ آیا بند یا مادهای با توجه به اینکه شخص بیمه شده بیمه اختیاری داشته است وجود دارد؟ مد نظر اینجانب بیشتر در مورد ماده ۷۵ قانون تأمین اجتماعی است.
با توجه به اینکه دو سال پس از قطع ارتباط بیمهای دچار بیماری گردیداید و پس از آن نیز فاقد اشتغال و سابقه بیمه پردازی میباشید ، در هر حال شرایط بهره مندی از مستمری ازکارافتادگی را نداشته و معرفی به کمیسیون پزشکی بمنظور برقراری مستمری ازکارافتادگی امکان پذیر نمیباشد . درصورت تمایل صرفاً میتوانید با ارائه درخواست به شعبه تأمین اجتماعی ذیربط بمنظور بهره مندی از مستمری بازنشستگی متناسب با سنوات پرداخت حق بیمه موضوع ” قانون تعیین تکلیف تأمین اجتماعی اشخاصی که ده سال و کمتر حق بیمه پرداخت کردهاند” اقدام نمایید
آخرین مطالب
- استفاده از رباتها در صنعت بیمه دی 25, 1399
- سازمان و ساختار فعالیت بیمه در ایران دی 24, 1399
- محصولات بیمه پیوندی واحد دی 23, 1399
- تفاوت سرمایهگذاری در بانک نسبت به سرمایهگذاری در بیمه عمر دی 22, 1399
- ویژگیهای بیمه عمر و تامین آتیه شرکت پاسارگاد دی 21, 1399
- اصطلاحاتی که در بیمه تکمیلی لازم است بدانید دی 20, 1399
- سابقه بیمه بازنشستگی چگونه ارزیابی میشود؟ دی 19, 1399
- نحوه دریافت خسارت در بیمه تکمیلی دی 18, 1399
رسالت ما
پایگاه جامع اطلاعات بیمه به منظور پاسخگويی به بخشی از نيازهای علمی و كاربردی در زمينه بيمه و همچنين ساماندهی پژوهشهای بيمهای و فراهم آوردن بستر مناسب رشد و توسعه صنعت بيمه در كشور راه اندازی شده است.
تیم ما متشکل از کارشناسان جوان ، زبده ، متخصص ، متعهد و با انگیزه بیمه ای ، فعالان حوزه فروش و مشاورانی می باشد که به صورت داوطلبانه و با نگاهی رو به آینده در این وبسایت فعالیت نموده تا با ارائه خدمات و تجربیات خود، سهمی در تعالی صنعت بیمه در ایران داشته باشند.